Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIran najavljuje proporcionalan odgovor na izraelske napade

Iran najavljuje proporcionalan odgovor na izraelske napade

Napadi na vojne centre

Izvori bliski iranskim vlastima upozoravaju da Iran neće ostati pasivan na ono što nazivaju “agresijom”. U proteklim danima, izraelski avioni su izveli napade na vojne centre u provincijama Teheran, Huzestan i Ilam.

Reakcija iranske zračne odbrane

Prema informacijama iz Iranske nacionalne zračne odbrane, integrirani sistem uspješno je pratio i odgovorio na napade. Iako su javljene ograničene štete na određenim lokacijama, istraga o incidentu je u toku.

Izraelska vojska o svom angažmanu

Izraelska vojska je u subotu saopćila da su njihovi avioni izvršili “precizne i ciljne udare” na iranske vojne resurse. Prema njihovom mišljenju, ovi napadi su odgovor na nedavne iranske akcije usmjerene protiv Izraela.

Strateški ciljevi napada

U saopćenju izraelske vojske istaknuto je da su ciljani objekti uključivali proizvodnju projektila i raketne sisteme. Ti resursi se, navodno, koriste za napade na Izrael, kao i dodatne zračne sposobnosti.

Moguće posljedice u regionu

Situacija se dodatno komplikuje, a visoki zvaničnici SAD-a tvrde kako su napadi pažljivo pripremljeni. Tensions na Bliskom istoku ostaju visoke, a svi akteri prate razvoj situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -