Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisIsland postaje lider u skraćenju radnog vremena: Više od 50% zaposlenih prihvata...

Island postaje lider u skraćenju radnog vremena: Više od 50% zaposlenih prihvata novo radno vrijeme

Uvođenje četverodnevne radne sedmice

Prema najnovijim podacima, više od 50% zaposlenih na Islandu je između 2020. i 2022. godine prihvatilo skraćenje radnog vremena. To podrazumijeva uvođenje četverodnevne radne sedmice, što postaje sve popularnija opcija.

Ekonomija u usponu

Istraživanje britanskog Instituta za autonomiju i Islandskog udruženja za održivost i demokratiju (Alda) pokazuje da su prošle godine na Islandu zabilježeni visoki ekonomski rastovi. Ova zemlja se može pohvaliti jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u Evropi.

Uloga skraćenog radnog vremena

Gudmundur D. Haraldsson, istraživač iz Alde, istakao je kako su rezultati istraživanja pokazali uspješnu priču. “Kraće radno vrijeme postalo je široko rasprostranjeno, a ekonomija ostaje snažna,” izjavio je Haraldsson.

Rezultati ranijih istraživanja

Provedena su i istraživanja 2015. i 2019. godine koja su obuhvatila 2.500 zaposlenih u javnom sektoru, što predstavlja jedan posto radne snage Islanda. Ovi radnici su sedmično radili 35-36 sati bez gubitka plata, a mnogi su prethodno radili 40 sati.

Poboljšanje radne atmosfere

Ispitivanja pokazuju da je produktivnost na većini radnih mjesta ostala ista ili se poboljšala. Takođe, dobrobit radnika se drastično povećala, posebno u pogledu stresa i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Sindikati traže dalja poboljšanja

Nakon ovih istraživanja, sindikati na Islandu pregovaraju o skraćenju radnog vremena za desetine hiljada svojih članova, piše CNN.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -