Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIran priprema odgovore na moguće izraelske napade

Iran priprema odgovore na moguće izraelske napade

Pripreme za različite scenarije

Prema izvorima bliskim iranskoj vladi, Teheran se priprema za razne scenarije, uključujući prekid transporta nafte kroz Hormuški tjesnac. Ove mjere bi mogle značajno uticati na globalno tržište energije i izazvati rast cijena nafte.

Odmazda u slučaju napada

Kako navodi New York Times, iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, dao je naređenje za “proporcionalnu” odmazdu ukoliko dođe do izraelskih udara. U slučaju ozbiljnog napada, Iran bi mogao lansirati do 1.000 balističkih raketa prema izraelskim ciljevima.

Regionalna situacija i saveznici

Osim vojnog odgovora, Iran razmatra i mjere za ometanje protoka nafte. Ove akcije mogle bi imati ozbiljne posljedice za regionalne zemlje koje su u saradnji s Izraelom. Iran takođe vodi diplomatsku ofanzivu kako bi pridobio podršku svojih regionalnih saveznika.

Neutralnost arapskih zemalja

Tokom konferencije u Kuvajtu, iranski ministar vanjskih poslova, Abbas Araghchi, istaknuo je da je dobio uvjeravanja od nekoliko arapskih zemalja da će ostati neutralne u slučaju sukoba između Irana i Izraela.

Napetosti na Bliskom istoku

Iako zvaničnici iz Teherana naglašavaju da Iran ne želi otvoreni rat, trenutne sankcije, nestabilnost i vojne prijetnje stvaraju napetu situaciju. Prema analitičaru Nasera Imanija, ozbiljan napad na iranske energetske resurse mogao bi izazvati jaku iransku reakciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -