Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTragedija u Libanu: Tri novinara poginula u izraelskom zračnom napadu

Tragedija u Libanu: Tri novinara poginula u izraelskom zračnom napadu

Poginuli novinari u napadu

Tri novinara su izgubila život u izraelskom zračnom napadu na jugoistoku Libana. Projektili su pogodili kompleks u Hasbayi, gdje su radili novinari iz nekoliko medijskih kuća. Automobili nosili oznaku “press”, što dodatno naglašava tragičnost ovog incidenta.

Identitet žrtava

Među poginulim su Ghassan Najjar i Mohamed Reda, snimatelj i inženjer sa informativnog kanala Al Mayadeen, te Wissam Qassem, snimatelj televizijske kuće Al-Manar. Obje medijske kuće su izrazile tugu zbog gubitka svojih članova. Al Mayadeen je poznat po proiranskim afilijacijama, dok je Al-Manar povezan s Hezbolahom.

Reakcije na napad

Libanski ministar informiranja nazvao je ovaj napad “namjernim” i teškim ratnim zločinom. Izraelska vojska se nije službeno izjasnila o incidentu, iako su ranije negirali namjereno gađanje novinara. Libansko ministarstvo zdravstva je potvrdilo da su još tri osobe povrijeđene u ovom napadu.

Kontext napada

Ovaj tragični događaj dolazi nakon gubitka pet novinara u prethodnim napadima, uključujući novinara Reutersa, Issama Abdallaha. Od 1. oktobra, više od 2000 osoba poginulo je zbog sukoba između Izraela i Hezbolaha, prema libanskim izvorima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -