Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUkrajinske snage izvode strategički upad u Rusiju: Novi prevrat na frontu

Ukrajinske snage izvode strategički upad u Rusiju: Novi prevrat na frontu

Detekcija snaga i priprema operacije

Prema izvještajima iz Ukrajine, ukrajinske snage su 6. augusta pokrenule operaciju unutar teritorije Ruske Federacije. Ovaj upad je bio planiran i pripreman duži vremenski period. Ukrajinska vojska, koja se sastojala od dva bataljona, dobila je podršku desetaka tenkova.

Izviđanje i podrška sa zrumnih jedinica

U cilju prikupljanja obavještajnih podataka, Ukrajinske snage za specijalne operacije su detaljno izvidjele granicu sa Belgorodskom i Kurskom oblastima. U izviđanju su im pomagale jedinice 80. zračno-desantne brigade, što je značajno povećalo početne uspjehe operacije.

Prva faza suprotstavljanja

U prvim danima sukoba, rusku stranu su činili regruti bez iskustva, dok je kontrolu provodio FSB. Nasuprot tome, ukrajinske snage su se sastojale od elitnih jedinica predvođenih brigadama 82. i 95. Zračno-desantne brigade.

Rast ukrajinskih snaga i uticaj na front

U kratkom vremenu, ukrajinske snage povećale su broj vojnika s dva bataljona na 10.000, a prema zapadnim procjenama, taj broj je ovih dana prešao 15.000. Ova operacija dovela je do dodatnog opterećenja ruskih snaga na strateškom nivou, stvarajući nova fronta.

Zaključak: Uticaj na rusku odbranu

Usprkos djelimičnom uspjehu ukrajinskog plana, ruskih vojnika se suočava s nedostatkom jedinica u rezervi. U cilju konsolidacije odbrane angažovane su i jedinice čečenskih dobrovoljaca. Na taktičkom nivou, pojava 810. mornaričke brigade ruske vojske zaustavila je napredovanje ukrajinskih snaga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -