Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisBosna i Hercegovina u projekt 'e-novčanika' do 2026. godine

Bosna i Hercegovina u projekt ‘e-novčanika’ do 2026. godine

Digitalna transformacija javne uprave

Bosna i Hercegovina do 2026. godine planira da uđe u projekt ‘e-novčanika’. Ova usluga će biti besplatna i usklađena sa standardima Evropske unije. O ovome je govorio Hasan Badnjević na “Network” konferenciji u Neumu, koja se fokusirala na digitalizaciju javne uprave.

IDDEEA kao ključni igrač

Badnjević je istakao važnost Institucije za digitalnu dostavu podataka (IDDEEA) u procesu digitalne transformacije javnog sektora. Naglasio je da je prelazak na digitalne procese od suštinskog značaja za javnu upravu.

Elektronska razmjena podataka

Prema njegovim riječima, IDDEEA je omogućila gradovima i opštinama elektronsku razmjenu podataka. Oni koji su ispunili neophodne uslove dobili su tu mogućnost. Sada je na njima da interno prilagode dokumente kako bi olakšali proceduru građanima.

Projektni planovi i dostignuća

Badnjević je spomenuo nekoliko značajnih projekata IDDEEA-e, uključujući digitalni identitet i uslugu “e-Porodilja”. Također, najavio je saradnju sa “BH Telecomom” oko kreiranja e-servisa uz elektronski potpis, te nove projekte u okviru EU twinning inicijative.

Uprava za indirektno oporezivanje

Svjetlana Perković iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je navela da je UIO do sada obradila milion dokumenata sa elektronskim potpisima. Ova cifra predstavlja značajan porast u odnosu na 200.000 dokumenata zabilježenih prošle godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -