Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetOsuda Thomasa Kwoyela: Značajan korak u procesu protiv LRA u Ugandi

Osuda Thomasa Kwoyela: Značajan korak u procesu protiv LRA u Ugandi

Presuda bivšem komandantu LRA

Sud u Ugandi osudio je Thomasa Kwoyela, bivšeg komandanta Božje vojske otpora (LRA), na 40 godina zatvora. Ova presuda označava važan korak u procesu suđenja zločinima te ozloglašene pobunjeničke grupe. Kwoyelo je proglašen krivim po 78 od 93 tačke optužnice, uključujući zločine protiv čovječnosti.

Zločini protiv čovječnosti

Optužnice su se odnosile na nasilnu pobunu LRA protiv Vlade Ugande, koja se odvijala od 1992. do 2005. godine. Odjeljenje za međunarodne zločine Višeg suda proglasilo je Kwoyela krivim u avgustu. Ovaj slučaj predstavlja prvo domaće suđenje protiv pripadnika LRA u Ugandi.

Uporedba s drugim slučajevima

Kwoyelo je dobio strožu kaznu od bivšeg lidera LRA, Dominica Ongwena. Ongwen je osuđen na 25 godina zatvora u Hagu zbog sličnih zločina protiv čovječnosti. Ova presuda će sigurno imati utjecaja na daljnje procesuiranje ratnih zločina u regiji.

Odšteta za žrtve

Međunarodni krivični sud (ICC) odobrio je isplatu od više od 52 miliona eura kao odštetu za gotovo 50.000 žrtava zločina LRA. Sudije su zatražile pomoć od Fonda povjerenja za žrtve da pokriju ove troškove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -