Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNjemačka planira nabavku 600 naprednih krstarećih projektila Taurus

Njemačka planira nabavku 600 naprednih krstarećih projektila Taurus

Predlog ministra odbrane

Njemački ministar odbrane, Boris Pistorijus, predložio je buy 600 naprednih krstarećih projektila Taurus. Ovaj potez ima za cilj jačanje vojne moći zemlje. Informacija je objavljena u nedjeljnom listu “Der Spiegel”, a prenijela ju je Anadolu Agency.

Strateška važnost nabavke

Pistorijus je predstavio plan parlamentarnom odboru za budžet. Naglasio je stratešku važnost novog raketnog sistema. Procijenjena cijena ovog ambicioznog projekta iznosi 2,1 milijardi eura.

Budžetske prepreke

Međutim, plan se suočava s brojnim izazovima. Budžetska ograničenja mogu usporiti realizaciju ovog plana. Ministarstvo odbrane je zatražilo 350 miliona eura za početak projekta sljedeće godine.

Ciljanje rokova

Ako se sredstva odobre, prve isporuke moglle bi započeti već 2029. godine. Njemačke oružane snage, poznate kao Bundeswehr, trenutno posjeduju flotu od oko 600 starijih projektila Taurus koji su u procesu modernizacije.

Tehničke karakteristike sistema

Taurus raketni sistem je poznat po svojoj visokoj preciznosti i dometu većem od 500 kilometara. Skriveni su u mogućnosti lansiranja iz raznih borbenih aviona, poput Tornada, Eurofighter Typhoona i Gripena.

Zaključak

Projektili Taurus su poznati po svojoj efikasnosti, posebno u gađanju značajnih objekata. Očekuje se da će njihova modernizacija značajno unaprijediti vojnu sposobnost Njemačke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -