Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeNajnovijeNamik Kabil dobitnik Nagrade Predrag Matvejević za roman "Beskućnik"

Namik Kabil dobitnik Nagrade Predrag Matvejević za roman “Beskućnik”

Značajna književna nagrada za Kabila

Bh. filmski redatelj i književnik Namik Kabil dobitnik je prestižne književne Nagrade Predrag Matvejević za 2024. godinu. Ova nagrada dodjeljuje se za knjige koje, osim književne kvalitete, odražavaju vrijednosti uključivosti i slobode govora. Kabil je nagrađen za svoj roman “Beskućnik”, objavljen u nakladi Frakture.

O romanu “Beskućnik”

U romanu “Beskućnik” autor se bavi pitanjem identiteta doma. Pita se gdje nam je dom i da li je to mjesto gdje živimo ili ono gdje se rado vraćamo. Knjiga istražuje emotivne i psihološke aspekte roditeljstva, nostalgije i gubitka. Kuća u romanu postaje glavni lik, predstavljajući krhkost identiteta svakog pojedinca.

Kabilova biografija i doprinos

Namik Kabil se smatra hrabrijim u književnosti nego u životu. Svojim stilom piše o univerzalnim temama ljubavi, gubitaka i migracija. Osim “Beskućnika”, objavio je i romane “Sam”, “Amarcord”, “Isijavanje” i “Yesterday”.

Filmska karijera

Kabil je poznat i kao filmski scenarista i reditelj. Njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” osvojio je nagradu “Srce Sarajeva” na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine. Igrani film “Čuvari noći” imao je svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu 2008. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -