Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetGuterres ponavlja stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu i naglašava važnost slobode...

Guterres ponavlja stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu i naglašava važnost slobode plovidbe Crnim morem

Guterresov stav o invaziji na Ukrajinu

Tokom sastanka sa čelnikom Kremlja, Antonio Guterres ponovio je svoj stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Ova akcija je, prema njegovim riječima, u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih naroda i međunarodnim pravom.

Podrška Ujedinjenih naroda miru

Guterres je istaknuo značaj kontinuirane podrške Ujedinjenih naroda miru. Ove izjave su u skladu s njegovim ranijim komentarima na nedavnom samitu BRICS-a. Guterres naglašava potrebu za stabilnošću i mirom u regiji.

Sloboda plovidbe Crnim morem

Guterres je dodatno naglasio važnost uspostave slobode plovidbe Crnim morem. Ovo je ključno za Ukrajinu, Rusiju i globalnu sigurnost hrane i energije. On je uspostavu slobode plovidbe označio kao pitanje od “najveće važnosti”.

Pregovori i zahvalnost Turskoj

Generalni sekretar UN-a izražava punu podršku nastavku pregovora vezanih za plovidbu. Također, iznio je duboku zahvalnost za napore koje Turska ulaže u ovom procesu.

Poziv na mir

Na kraju, Guterres je na samitu BRICS-a naglasio da je mir od ključnog značaja za sve zemlje svijeta. Njegove poruke ukazuju na važnost međunarodnog dijaloga i suradnje u rješavanju globalnih izazova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -