Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetOdbacivanje vlasti i jačanje opozicije: Politički trendovi 2024. godine

Odbacivanje vlasti i jačanje opozicije: Politički trendovi 2024. godine

Globalni politički trendovi

Prema analizi koju donosi Axios, 2024. godina donosi značajne promjene u političkom pejzažu. Građani zapadnih zemalja sve više odbacuju trenutne vladajuće stranke. Umjesto njih, jačaju opozicione partije koje dolaze do izražaja na izborima.

Izbori za Evropski parlament

Na izborima za Evropski parlament, stranke iz opozicije su zauzimale prva mjesta u većini zemalja. Iako su Italija i Mađarska iznimke, i u tim državama opozicija jača. Ovi trendovi pokazuju opštu nelagodu među biračima prema sadašnjim vlastima.

Nacionalni izbori i gubici vlasti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočava se s gubitkom podrške nakon vanrednih izbora. U Velikoj Britaniji, Konzervativci su izgubili vlast nakon 14 godina i time su promijenili političku sliku.

Njemačka i Austrija u promjeni

Na regionalnim izborima u Njemačkoj, stranke iz “semafor” koalicije doživjele su poraz. U Austriji, ekstremno desna FPO došla je na prvo mjesto, što dodatno ukazuje na promjene u političkom ekosistemu.

Utjecaj ekonomskog stanja

Jedan od ključnih faktora ovih promjena je loše ekonomsko stanje. Inflacija pogađa mnoge zemlje, a posebno je izražena u SAD-u. Donald Trump koristi ekonomske uspjehe iz svog mandata kao argument u svojoj kampanji, također ističući trenutne probleme s inflacijom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -