Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakUltraprerđena hrana: Štetni utjecaji na zdravlje

Ultraprerđena hrana: Štetni utjecaji na zdravlje

Ultraprerđena hrana i njeni rizici

Većina ljudi je svjesna štetnosti ultraprerađene hrane. Ova hrana može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka. Osim toga, negativno utječe i na tjelesnu težinu.

Definicija ultraprerađene hrane

Ultraprerade food definiše se kao hrana koja sadrži sastojke koje rijetko nalazimo u kuhinji. Ovi sastojci uključuju umjetne boje, arome i konzervanse. Iz tog razloga, isključivanje ovakvih namirnica iz prehrane može biti izazovno.

Štetne namirnice prema Kayli Daniels

Kayla Daniels, registrirana nutricionistica, upozorava na nekoliko ultraprerađenih namirnica koje najviše štete zdravlju. U njenom istraživanju, proteinski jogurti istaknuti su kao problematični.

Proteinski jogurti

Mnogi vjeruju da su proteinski jogurti odličan način za bržu izgradnju mišića. No, Kayla naglašava da su mnogi od ovih proizvoda puni zgušnjivača, guma i umjetnih zaslađivača. Ovi dodatci mogu negativno utjecati na zdravlje.

Konzumacija i dugoročni efekti

Česta konzumacija proteinskih jogurta povezana je s razvojem inzulinske rezistencije. Ova stanja su, naime, usko povezana s hroničnim bolestima, uključujući dijabetes.

Mlijeko na biljnoj bazi

Također, mlijeko na biljnoj bazi postaje sve popularnije. Međutim, važno je uočiti kako i to može sadržavati visok nivo dodataka koji nisu zdravi.

Svi ovi faktori jasno ukazuju na potrebu pažljivijeg izbora namirnica kako bismo očuvali zdravlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -