Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHezbollah objavio snimak obaranja izraelskog drona Hermes 450

Hezbollah objavio snimak obaranja izraelskog drona Hermes 450

Destrukcija izraelskog drona

Medijski ured Hezbolaha objavio je snimak na kojem se vidi lansiranje projektila koji je pogodio i uništio izraelski dron.

Ovaj incident zabilježen je 23. oktobra 2024. godine. Na snimku se jasno vidi letjelica koja pripada izraelskoj vojsci, poznata kao Hermes 450, poznata i pod nadimkom Zik.

Karakteristike drona

Hermes 450 je dron srednje veličine koji je izradila kompanija Elbit Systems. Ova bespilotna letjelica dizajnirana je za izviđačke i nadzorne misije.

Dron može letjeti više od 20 sati neprekidno i doseže visinu od skoro 5,5 kilometara. Njegova cijena iznosi oko 2 miliona dolara.

Položaj i upotreba

Prema informacijama Hezbolaha, Hermes 450 ima višestruku namjenu. Koristi se za presretanje i izviđanje iz zraka, lociranje i napad na ciljeve na kopnu.

Ova letjelica također ima ključnu ulogu u usmjeravanju artiljerijske vatre i pružanju obavještajne podrške kopnenim snagama.

Raniji incidenti

Hezbollah je u februaru već objavio kako je oborio prvi primjerak ovog drona od početka neprijateljstava u oktobru. Ovi događaji dodatno komplikuju već napetu situaciju u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -