Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisNova regulativa za tržište rada u Federaciji BiH: Šta donosi zakon?

Nova regulativa za tržište rada u Federaciji BiH: Šta donosi zakon?

Poboljšanje analize tržišta rada

Prema izjavama iz Ministarstva rada i socijalne politike, novi zakon ima za cilj unaprijediti analizu tržišta rada. Ova regulativa će osigurati relevantne podatke za ekonomske politike. Ministarstvo ističe da su ovi podaci ključni za donošenje strateških odluka.

Na putu ka usvajanju

Zakon je doživio neuspeh u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u julu ove godine. Zbog toga je vraćen na ponovno razmatranje. Nedavno je ponovo uvršten u parlamentarnu proceduru, što otvara mogućnosti za njegovu konačnu implementaciju.

Stanje na tržištu rada

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, naglašava značaj ovog zakona za ekonomski razvoj. Trenutno više od 260.000 osoba je registrovano kao nezaposleni, ali samo oko 70.000 aktivno traži posao.

Rad bez ugovora i socijalni efekti

Delić ističe da mnogi nezaposleni zapravo rade “na crno”, što šteti radnicima i penzionom sistemu. Očekuje se da će ovaj zakon smanjiti rad bez ugovora, što će rezultirati boljim penzionim sistemom.

Model Republike Srpske

Ministar Delić upoređuje situaciju u Federaciji BiH s Republikom Srpskom, koja prijavljuje samo 56.000 nezaposlenih. Očekivanja su da će novi zakon pomoći u preciznijem sagledavanju potreba tržišta rada.

Zaključak

Ova regulativa predstavlja važan korak ka održivom zapošljavanju. Uz pravu podršku, imat ćemo tačnije podatke i bolje strategije za zapošljavanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -