Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNorveški premijer upozorava na opasnosti društvenih mreža za djecu

Norveški premijer upozorava na opasnosti društvenih mreža za djecu

Teška bitka za zaštitu djece

Norveški premijer Jonas Gahr Støre nedavno je istakao da će borba za zaštitu djece na društvenim mrežama biti teška. On naglašava da političari moraju djelovati kako bi se djeca zaštitila od “moći algoritama”.

Utjecaj društvenih mreža

Iako premijer razumije da društvene mreže nude podršku usamljenoj djeci, smatra da njihovo izražavanje ne smije zavisiti od algoritama. Støre upozorava da to može rezultirati jednoumljem i pasivnošću.

Plan vlade za zaštitu

Norveška vlada obavezala se da će uvesti dodatne zaštitne mjere. Izmjene Zakona o ličnim podacima predviđaju da korisnici moraju imati najmanje 15 godina kako bi mogli dati saglasnost za obradu svojih podataka.

Starosne granice

Trenutno, minimalna starosna granica za korištenje društvenih mreža u Norveškoj iznosi 13 godina. Ipak, istraživanja pokazuju ozbiljnu zabrinutost, jer 58% devetogodišnjaka, 72% jedanaestogodišnjaka koriste društvene mreže.

Zaključak

Osnažena zaštita koja će uključivati starosnu verifikaciju mogla bi pomoći u smanjenju prisutnosti maloljetnika na društvenim mrežama. Ova inicijativa predstavlja ključni korak u očuvanju sigurnosti djece.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -