Pakovanje sireva i njihova svježina
Tvrdi sirevi često se pakuju u plastiku, dok se meki sirevi obično omataju plastičnim omotima. Prema informacijama iz kompanije NRC Business Waste, pakovanje sireva u plastiku može dovesti do kvarenja. Konkretno, sirevi poput cheddara ili parmezana mogu se početi kvariti unutar jedne do dvije sedmice zbog prisutnosti vlage.
Prednosti pergamentnog papira
Kako bi se produžila svježina sira, preporučuje se umotavanje u pergamentni papir. Ovaj materijal omogućava siru da “prodiše”, čime se smanjuje rizik od pojave buđi. Stavljanjem sira u pergament papir, možete produžiti njegovu svježinu do dodatne dvije sedmice u odnosu na standardne metode pakovanja.
Skladištenje sireva s jakim mirisom
Ako ste kupili sir koji ima jak miris, umotajte ga u pergamentni papir, a zatim ga stavite u hermetički zatvorenu posudu. Ovo će spriječiti otpuštanje neugodnog mirisa. Također, važno je skladištiti sireve u frižideru na temperaturi nižoj od 20 stepeni Celzijusa.