Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNapetosti između Izraela i Irana: Očekivanja i sigurnosni izazovi za SAD

Napetosti između Izraela i Irana: Očekivanja i sigurnosni izazovi za SAD

Izjava američkog ministra odbrane

Američki ministar odbrane Lloyd Austin iznio je svoja razmišljanja o sukobima između Izraela i Irana. U svom obraćanju novinarima u Ukrajini, Austin je naglasio da je to prvenstveno odluka Izraela. Bez obzira na percepciju ove situacije, tvrdi da postoji razlika u mišljenju između Izraelaca i Iranaca.

Namjera SAD-a za smanjenje tenzija

Austin je ukazao na to da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da rade na smanjenju napetosti. On se nada da će obje strane započeti proces deeskalacije sukoba. Njegove riječi dolaze u trenutku kada je američki sistem protivraketne odbrane “na mjestu” u Izraelu.

Procurili detalji o napadima

Nedavno su procurili tajni američki dokumenti koji ukazuju na moguće planove Izraela za vojnu akciju protiv Irana. Ovaj potencijalni sukob postaje sve realniji, jer Iran priprema svoju odmazdu nakon napada na Izrael. Ovaj incident, koji se desio 1. oktobra, uključivao je ispaljivanje oko 200 balističkih projektila na izraelske ciljeve.

Očekivanja o izraelskoj odmazdi

Očekuje se da će Izrael odgovoriti na iranske poteze. Mnogi analitičari smatraju da će se izraelska reakcija desiti prije američkih predsjedničkih izbora koji su zakazani za 5. novembar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -