Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUkrajinski Dron Sting: Revolucija u Odbrani uz Umjetnu Inteligenciju

Ukrajinski Dron Sting: Revolucija u Odbrani uz Umjetnu Inteligenciju

Najnoviji Dron u Razvojnoj Fazi

Prema informacijama iz Telegrapha, novi dron nazvan Sting trenutno se razvija uz primjenu umjetne inteligencije. Ovaj sistem zahtijeva pilotiranje, ali se očekuje da će postati veoma efikasan.

Brzina i Visina Letenja

Proizvođač Wild Hornets tvrdi da Sting može letjeti brzinom većom od 160 km/h i na visinama do tri kilometra. Ova kombinacija brzine i visine čini ga izuzetno sposobnim u borbenim operacijama.

Uspon Ukrajinskih Snaga s Dronovima

Ukrajinske trupe već su dokazale efikasnost bespilotnih letjelica u prvom licu. Ove letjelice koriste se za obaranje drugih dronova, kao što su izviđačke bespilotne letjelice Orlan-10 i Zala.

Modifikacije za Bolje Performanse

U avgustu, Wild Hornets je potvrdio da su modificirali svoje dronove kako bi poboljšali njihovu sposobnost u borbi protiv izviđačkih UAV-ova. Ove izmjene doprinose većoj sigurnosti i efikasnosti na bojnom polju.

Cijena i Ekonomičnost

Telegraph nije otkrio tačne troškove proizvodnje drona Sting. Ipak, izvor iz Wild Hornetsa istakao je da je njegova prosječna cijena nekoliko desetaka puta niža od drona Shahed.

Procjenjuje se da bespilotne letjelice Shahed-136 koštaju oko 20.000 dolara za komad. Ako Sting uspije, moglo bi doći do značajnog smanjenja troškova odbrane za Ukrajinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -