Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzraelski napadi na Beirut: Hezbolah pod prijetnjom

Izraelski napadi na Beirut: Hezbolah pod prijetnjom

Napadi na Beirut i okolinu

Najmanje 11 napada zabilježeno je u južnim predgrađima Beiruta. Više napada evidentirano je i u južnom dijelu Libana, kao i u sjeveroistočnoj regiji doline Beqaa. Sva ova mjesta predstavljaju uporišta Hezbolaha.

Ciljevi napada

Prema izvorima, većina napada bila je usmjerena na podružnice Al-Qard Al-Hassana. Ova nelicencirana banka za sivo tržište smatra se ključnim izvorom gotovine za organizaciju Hezbolah.

Izraelska kampanja protiv Hezbolaha

Izrael je najavio pokretanje vojne kampanje protiv finansijskih mreža Hezbolaha. Civili su upozoreni da se udalje od objekata Al-Qard Al-Hassana. “U nadolazećim satima napast ćemo mnoga mjesta”, izjavio je kontraadmiral IDF-a, Daniel Hagari. On je također napomenuo kako će naredni napadi otkriti kako Iran podržava terorističku aktivnost Hezbolaha.

Posljedice napada

Mediji izvještavaju kako su napadi pogodili i objekte u blizini beirutske zračne luke. Ovo predstavlja najbliže napade toj lokaciji otkako je sukob započeo.

Situacija u Libanu ostaje napeta, a napadi iz vazduha dodatno komplikuju već složenu situaciju u regionu. Hezbolah se našao u fokusu međunarodnih napetosti, a posljednji incidenti dodatno su pogoršali humanitarnu krizu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -