Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetDrama na referendumu: Moldavija na raskrsnici između EU i Rusije

Drama na referendumu: Moldavija na raskrsnici između EU i Rusije

Povećana podrška EU

Situacija u Moldaviji se dramatično promijenila tokom noći s nedjelje na ponedjeljak. Nakon prebrojavanja 98,33 posto glasova, podrška za ulazak u Europsku uniju (EU) iznosila je 50,03 posto. Ovaj rezultat dolazi u trenutku kada je otpornost građana na proruski orijentirani “Ne” naglo opala.

Osuda napada na demokratiju

Predsjednica Moldavije, Maia Sandu, osudila je “napad bez presedana na demokratiju”. Ona je istaknula kako su vanjski faktori pokušavali destabilizirati zemlju. Nakon prebrojavanja skoro 90 posto glasova, “Ne” je dobijao 53,9 posto glasova, što je bilo iznenađujuće s obzirom na prethodne ankete.

Politička drama i optužbe

Sandu je izjavila da su “kriminalne skupine” djelovale u suradnji sa stranim silama, prijeteći nacionalnim interesima. Također je spomenula da vlada ima dokaze o kupovini 300.000 glasova, što je nazvala “prevarom bez presedana”.

Ishod referenduma i predsjedničkih izbora

Tokom referenduma održavali su se i predsjednički izbori. Sandu je osvojila najveći broj glasova, ali nije uspjela osigurati natpolovičnu većinu. Njen rival, Aleksandr Stoianoglo, osvojio je blizu 30 posto, što je premašilo očekivanja.

Valjanost referenduma

Prema izjavama Ministarstva vanjskih poslova Moldavije, glasanje je produženo zbog velikog interesa birača. Na kraju, odaziv je bio 51 posto, što je učinilo referendum valjanim.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -