Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetJulija Navalnaja: Nastavit ću borbu za demokratiju nakon smrti supruga

Julija Navalnaja: Nastavit ću borbu za demokratiju nakon smrti supruga

Uoči povratka u Rusiju

Julija Navalnaja, supruga preminulog opozicionog čelnika Alekseja Navalnija, suočava se s opasnošću hapšenja. Njen suprug, najglasniji kritičar Vladimira Putina, umro je u brutalnoj zatvorskoj koloniji u Arktičkom krugu.

Optužbe i prijetnje

Navalnaja je optužena za sudjelovanje u ekstremizmu, optužbama koje su označene kao politički motivirane. Njena administracija daje do znanja da prijetnje nisu prazne. Povratak u Rusiju dok je Putin na vlasti predstavlja rizik po njen život.

Biden osudio Putina

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da “nema sumnje” da je Putin kriv za smrt njenog supruga. Iz Rusije dolaze negacije ovih navoda, čime se stvara dodatna napetost između Moskve i Washingtona.

Memoari i izbori

Julija je lansirala memoare svog supruga pod nazivom “Patriot”. U njima je istaknula planove da nastavi njegovu borbu za demokratiju u Rusiji. Izjavila je da će se kandidirati na izborima kada se za to ukaže prilika.

Poruka za podršku

Julija Navalnaja poziva međunarodnu zajednicu da ne zaboravi na borbu za ljudska prava u Rusiji. Također, apelira na građane da ostanu ujedinjeni u potrazi za slobodom i pravdom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -