Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetRusija suočena s dramatičnim gubitcima vojnika u Ukrajinskom ratu

Rusija suočena s dramatičnim gubitcima vojnika u Ukrajinskom ratu

Visoke žrtve na ruskoj strani

U aktuelnom sukobu u Ukrajini, procjenjuje se da je oko milion vojnika ubijeno ili ranjeno. U septembru su prosječne ruske žrtve narasle na više od 1.200 vojnika dnevno, izvještava The Guardian.

„Mlin za meso“ i političke cijene

Iako Rusija raspolaže s četiri puta više vojnika, gubici su alarmantni. Borci opisuju rat kao „mlin za meso“, što znatno smanjuje redove. Prema nekim podacima, sedam puta više ruskih vojnika je poginulo nego tokom invazije Sovjetskog Saveza na Afganistan.

Potražnja za borcima iz inostranstva

Valerij Zalužnji, bivši vrhovni komandant Ukrajine, ukazuje na to da Rusija sve više traži borce i radnike u inostranstvu. Prema izvještajima južnokorejskih obavještajnih službi, 1.500 sjevernokorejskih specijalaca je na putu za Ukrajinu, vjerovatno s ciljem podrške ruskim trupama.

Smanjenje broja radne snage

Prošle godine, Rusija se suočila s nedostatkom od 4,8 miliona radnika. Mnogi mladi Rusi su napustili zemlju zbog rata. Centralna Azija je nekada snabdijevala radnicima, ali rastuća ksenofobija smanjuje ovu opciju.

Migranti u borbenim redovima

Pojedini migranti namamljeni su u vojnu službu putem plaća ili obećanja o brzom državljanstvu. Mnogi su prevareni ili prisiljeni da se bore, uključujući indijske i nepalske radnike.

Fundamentalni problemi unutar Rusije

Rusija se oslanja na strane borce i jeftinu radnu snagu zbog domaćih problema. Ova situacija ozbiljno reflektuje slabosti države koje su postojale i prije invazije na Ukrajinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -