Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaTragedija u Gazi: 87 žrtava u izraelskom napadu na Beit Lahiju

Tragedija u Gazi: 87 žrtava u izraelskom napadu na Beit Lahiju

Detalji napada

U napadu izraelskih snaga na grad Beit Lahiju, smještenom na sjeveru Gaze, poginulo je 87 osoba. Više od 40 ljudi je teško ranjeno, saopćilo je ministarstvo zdravstva Palestine. Ovo je jedan od najvećih napada u posljednjih mjeseci, što izaziva veliku zabrinutost kod međunarodne zajednice.

Istraživanje incidenta

Izraelska vojska je potvrdila da istražuje izvještaje o napadu. Ranije su izvještaji iz Hamasovog medijskog ureda navodili brojku od 73 ubijene osobe, ali se sumnja u tačnost tih podataka. Pretpostavlja se da je meta napada bilo Hamasovo uporište, ali su žrtve i dalje velike.

Teškoća u spasilačkim operacijama

Ministarstvo zdravstva Gaze ukazuje na ozbiljne probleme u operacijama spašavanja. Komunikacijski problemi, zajedno sa trajnom izraelskom vojnom operacijom, ometaju pristup medicinskim timovima. Žrtve su još uvijek pod ruševinama, a mnogi se nalaze na ulicama.

Poziv na prekid nasilja

UN-ov mirovni izaslanik za Bliski istok, Tor Wennesland, osudio je napade na civile. Na društvenoj mreži X poručio je kako je potrebno osloboditi taoce i zaustaviti raseljavanje Palestinaca. On je naglasio da su prizori iz Gaze strašni i poražavajući, te da hitno trebaju prestati neprijateljstva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -