Nedjelja, 20 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBritanski premijer uklonio portret Šekspira iz kabineta

Britanski premijer uklonio portret Šekspira iz kabineta

Premijer Velike Britanije Kir Starmer izazvao je kontroverzu uklanjanjem portreta Vilijama Šekspira iz svog kabineta. Kako javlja britanski “Telegraph”, ova slika je premještena u skladište, zajedno sa portretima drugih istaknutih ličnosti.

Uklanjanje poznatih portreta

Pored Šekspira, uklonjeni su i portreti kraljice Elizabete I, sir Voltera Relija, te bivših premijera Vilijama Gledstona i Margaret Tačer. Ovaj korak izazvao je oštru reakciju među konzervativcima.

Reakcije konzervativaca

Bivši sekretar za kulturu Oliver Dauden osudio je premijerovo postupanje, navodeći da “nije bio zadovoljan uklanjanjem Tačer, Gledstona i Elizabete I”. On je dodao da sada i Šekspir ide “na smetljište”.

Kandidat za lidera konzervativaca Robert Dženrik rekao je da “nijedna druga država ne bi ovako postupila”, pozivajući na slavljenje engleske historije i identiteta.

Šekspirov portret i umjetnička kolekcija

Uklonjeni portret Šekspira djelo je Luja Fransoa Rubilijaka, a predstavlja zamišljeni porodični život krnjeg pisca dok čita “Hamleta”. Ova slika deo je Vladine umjetničke kolekcije koja se koristi za predstavljanje britanske meke moći.

Dauning strit je naglasio da ne komentariše unutrašnje uređenje, ali priznaje da su promjene očekivane nakon dolaska novog premijera.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -