Očuvanje običaja zimnice
U Bosni i Hercegovini, priprema zimnice ostaje duboko ukorijenjen običaj. U kasnim ljetnim i jesenjim mjesecima, domaćice s pažnjom prave kisele salate, krastavce, ajvare te razne džemove i pekmeze. Svaka kuća, pod budnim okom iskusnih domaćica, nudi zalihe zimnice, koje su rezultat truda i ljubavi prema tradicionalnoj kuhinji.
Unikatni ajvar s vrganjima
Recentno, u Vlasenici se pojavila nova vrsta ajvara – ajvar s vrganjima. Ovaj specijalitet razlikuje se od klasičnog ajvara, jer se priprema uz dodatak jestive gljive koja raste u obližnjim šumama. Olivera Stanišić, koja je prvi put pripremila ovaj inovativni namaz, kaže da su reakcije potrošača izvanredne.
Tradicija u svakoj kašici
“Razlika između klasičnog ajvara i ajvara s vrganjima leži u vrsti paprika i dodavanju vrganja,” objašnjava Stanišić. Njen postupak pripreme uključuje pečenje paprika i patlidžana, a zatim čišćenje i miješanje sa vrganjima i bijelim lukom. “Sve to pržim na ulju i kuham duže vrijeme dok smjesa ne dobije kremastu strukturu,” dodaje Olivera.
Moderna domaćica i tradicionalni recepti
Život u modernom vremenu ne umanjuje značaj tradicionalne kuhinje. Mnoge domaćice danas kombiniraju stare recepte s novim idejama, stvarajući tako jedinstvene specijalitete koji čuvaju naslijeđe. Uzimajući u obzir da je ajvar s vrganjima samo jedan od mnogih primjera, očigledno je da je kreativnost u kuhinji nepresušan izvor inspiracije.