Nedjelja, 20 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNjemački kancelar Šolc najavio jačanje odbrambene saradnje s Turskom

Njemački kancelar Šolc najavio jačanje odbrambene saradnje s Turskom

Obećanja o jačanju saradnje

Nakon posjeta Istanbulu, njemački kancelar Olaf Šolc istakao je značaj jačanja odbrambene saradnje s Turskom. Ova zemlja je važan saveznik Njemačke unutar NATO-a, istakao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom.

Isporuka vojne opreme

Šolc je potvrdio da je njegova vlada odobrila isporuku određene vojne opreme i oružja Turskoj. “To se podrazumijeva s obzirom na našu saradnju”, rekao je kancelar. Očekuje se da će buduće odluke o isporukama biti donijete u narednom periodu.

Pregovori o avionima Eurofighter Typhoon

Na pitanje o mogućoj prodaji aviona Eurofighter Typhoon Turskoj, Šolc je naveo da su pregovori trenutno u fazi razgovora između Velike Britanije i Turske. “Ovi pregovori su tek u početnoj fazi, a britanska vlada vodi taj proces”, dodao je Šolc.

Političke prepreke u Njemačkoj

Prodaja oružja Turskoj nije bila nesmetana, jer su Zeleni unutar njemačke vlade blokirali takve transakcije zbog domaćih pritisaka. Ove poteškoće su dodatno zakomplikovale njemačku vanjsku politiku i odnos s Turskom.

Ove informacije sugerišu da bi odnosi između Njemačke i Turske mogli postati izuzetno važni kada je riječ o vojnoj saradnji u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -