Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIstražuju se pripreme za masovne nerede u Moldaviji pod uticajem biznismena Ilana...

Istražuju se pripreme za masovne nerede u Moldaviji pod uticajem biznismena Ilana Šora

Istraga protiv Ilana Šora

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Moldaviji pokrenulo je istragu o pripremama za masovne nerede. U fokusu istrage je prokremaljski biznismen i bivši poslanik Ilan Šor. Ovu informaciju potvrdio je moldavski tužilac Viktor Furtuna, prenosi agencija Reuters.

Povezanost s Rusijom

Organi za sprovođenje zakona vjeruju da je Šor organizovao prevoz grupa Moldavaca u Rusiju. Njihova svrha su, navodno, „obuke“ za organizaciju nereda. Od juna ove godine, više od 300 mladih je putovalo u Rusiju koristeći lažne razloge kao što su kulturni događaji.

Obuke u Bosni i Hercegovini

Prema informacijama šefa nacionalne policije, Viorela Cernăuțeana, neki mladici nisu išli samo u Rusiju. Djelimično su obučavani i u kampovima povezanih s privatnim vojnim kompanijama u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ove navode kasnije je demantovalo Ministarstvo sigurnosti BiH, na čelu s ministrom Nenadom Nešićem.

Snimci sa skrivenih kamera

Moldavske vlasti objavile su videosnimke s mladim ljudima kako ismijavaju proteste. Na snimcima, oni skandiraju parole poput „Naš jezik je ruski“ i „Ne želimo u Evropu“. Ove provokativne poruke dodatno komplikuju političku situaciju u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -