Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUbistvo vođe Hamasa: Hoće li to donijeti mir u Gazu?

Ubistvo vođe Hamasa: Hoće li to donijeti mir u Gazu?

Analitičari o uvjetima nakon ubistva Sinvara

Ubistvo političkog vođe Hamasa, Jahje Sinvara, od 16. oktobra izaziva podijeljena mišljenja među analitičarima. Neki smatraju da će to ubrzati uspostavljanje primirja, dok drugi tvrde da će to imati suprotan efekat.

Reakcije izraelskog premijera

Prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu, ovo ubistvo označava kraj vladavine Hamasa u Gazi. Međutim, mnogi analitičari sumnjaju u puni uticaj ovog događaja na organizaciju.

Oporavak Hamasa

Neil Kuilijam iz Chatham Housea ukazuje na to da politika eliminacije vođa do sada nije oslabjela Hamasovu sposobnost borbe. Smatra da će se Hamas oporaviti novim liderima i adaptacijom.

Međunarodni pritisak na pregovore

Njemački, francuski i američki zvaničnici nadaju se da će Sinvarova smrt otvoriti put za mirne pregovore. Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu sigurnost SAD, ističe da postoji šansa za završetak sukoba.

Pogled u budućnost

Iako se očekuju promjene, situacija u Gazi ostaje neizvjesna. Njemački stručnjaci sumnjaju da će Izrael biti spreman na mir. Netanjahu je najavio nastavak rata dok se ne eliminišu preostale vođe Hamasa.

Zaključak

Ubistvo Jahje Sinvara dodaje novu dimenziju sukobu u Gazi. Međutim, neizvjesnost i dalje dominira, a budućnost mira ostaje nejasna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -