Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetKuba ponovo bez struje: Kolaps električne mreže ostavlja zemlju u tami

Kuba ponovo bez struje: Kolaps električne mreže ostavlja zemlju u tami

Kolaps električne mreže u Kubi

Kubanska električna mreža doživjela je novi kolaps, ostavljajući cijelu zemlju bez struje. Ovaj incident desio se jutros, nekoliko sati nakon što su vlasti najavile vraćanje opskrbe električnom energijom.

Uzroci nestanka struje

Državni medij CubaDebate prenosi da je mrežni operater UNE potvrdio potpuni isključeni nacionalni elektroenergetski sistem u šest sati ujutro. Jučer, električna mreža je doživjela potpuni kolaps uslijed kvara na elektrani Antonio Guterres, ostavljajući više od 10 miliona ljudi bez struje.

Posljedice nestanka struje

Ova situacija dovela je do ozbiljnog pogoršanja životnih uslova na otoku, koji se već suočava s nestašicom hrane, goriva, vode i lijekova. U posljednjim sedmicama, vlasti su zatvorile škole i dio industrije. Stanovnicima su poslani kući većinom državnih službenika.

Neizvjesna budućnost

Operator UNE nije pružio objašnjenje za ponovni pad mreže, niti koliko bi moglo trajati ponovnu uspostavu opskrbe. U nekim dijelovima Havane, kao i u bolnicama, svjetla su se tijekom noći ponovno upalila, što je dalo nadu stanovnicima.

Aktivnosti tokom nestašice

Vlada Kube krivi lošu infrastrukturu i nedostatak energenata za trenutnu situaciju. Osim toga, snažni vjetrovi koji su uslijedili nakon uragana Milton smanjili su sposobnost otoka da nabavlja gorivo.

Utjecaj embarga i sankcija

Kubanska vlada smatra da američki trgovinski embargo i sankcije, uključujući one od Donalda Trumpa, otežavaju nabavku goriva i rezervnih dijelova. Međutim, Sjedinjene Američke Države negiraju odgovornost za trenutne probleme s energijom u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -