Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeNajnovijeOmaž Velimiru Miloševiću: 20 godina od smrti velikog pjesnika

Omaž Velimiru Miloševiću: 20 godina od smrti velikog pjesnika

Program u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

U ponedjeljak, 21. oktobra 2024. godine, navršava se 20 godina od smrti Velimira Miloševića, poznatog bosanskohercegovačkog pjesnika za djecu. Tim povodom, u 18 sati, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održat će se poseban program u njegovu čast.

Kreativna ekipa programa

Na događaju će učestvovati Bisera Alikadić, Zlata Jurić, Nijaz Memić i Dejan Garić. Moderatorica programa biće Đana Kukić, dok će muzički dio izvesti Uma Handan iz hora “Princess krofne”, pod mentorstvom Zlatana Bostandžića.

Život i djelo Velimira Miloševića

Velimir Milošević rođen je 15. februara 1937. godine u Verićima kod Peći. Nakon završetka osnovne škole, preselio se u Sarajevo, gdje je nastavio svoje obrazovanje na Filozofskom fakultetu. Radio je na Radio Sarajevu, a kasnije i na RTV BiH.

Književna ostavština

Milošević je autor 15 knjiga poezije, koje su prevedene na više jezika. Njegove najpoznatije zbirke za djecu uključuju “Zvezdarnica”, “Berači rose” i “Krilata cvećarnica”. Dobitnik je više značajnih nagrada, uključujući Nagradu IP Svjetlost.

Međunarodna književna manifestacija

Godine 1962. postao je član Društva pisaca BiH i pokrenuo “Sarajevske dane poezije” sa istaknutim piscima. Velimir Milošević preminuo je 21. oktobra 2004. godine, a sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -