Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetKina pojačava vojnu spremnost nakon vježbi oko Tajvana

Kina pojačava vojnu spremnost nakon vježbi oko Tajvana


Si Đinping poziva na pojačavanje borbenih sposobnosti

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je vojnike da unaprijede svoju ratnu spremnost, izvijestili su državni mediji. Ova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon velikih vojnih vježbi oko Tajvana.

Obuka i priprema za rat

Tokom posjete brigadi raketnih snaga, Đinping je naglasio važnost sveobuhvatnog jačanja obuke. On je rekao da vojska mora osigurati jake borbene sposobnosti. “Vojnici moraju poboljšati svoje strateško odvraćanje”, rekao je Đinping.

Povećana vojna aktivnost oko Tajvana

Kina je pojačala vojne aktivnosti oko Tajvana. U ponedjeljak je Peking rasporedio borbene avione, dronove i ratne brodove. Ovo je četvrta runda vojnih manevara oko Tajvana za nešto više od dvije godine.

Neisključenje upotrebe sile

Kineski lideri insistiraju na tome da ne isključuju upotrebu sile usmjereno prema Tajvanu. Si Đinping je ponovio potrebu za zaštitom strateške sigurnosti zemlje.

Historijska pozadina

Kina i Tajvan se upravljaju odvojeno od 1949. godine. Tada su nacionalističke snage pod vođstvom Čang Kaj Šeka pobjegle na ostrvo, dok su ih komunistički borci predvođeni Mao Ce-Tungom porazili u kontinentalnom dijelu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -