Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTenkovi ukrajinske vojske uništili rusko oklopno vozilo u Kursku

Tenkovi ukrajinske vojske uništili rusko oklopno vozilo u Kursku

Incident u Kursku

U Kursku su se dogodili dramatični događaji ove sedmice. Dva ukrajinska tenka iz blizine su uništila rusko oklopno vozilo na samo petnaest metara.

Tenkovi ukrajinske vojske

Tenkovi pripadnici 17. tenkovske brigade, najvjerojatnije modela T-64 ili T-72, dvaput su pogodili rusko vozilo. Ova akcija potpuno je uništila ruski tenk i zabilježila jedan od najbližih sukoba između ovih strana.

Reakcije vojnih stručnjaka

Penzionisani general američke vojske, Mark Hertling, opisao je ovo kao najbližu tenkovsku bitku koju je ikada vidio. Njegova izjava ukazuje na intensitet sukoba koji se odvijao.

Razlozi napada

Prema izvorima, borba je počela kada se rusko vozilo brzom akcijom približilo ukrajinskim tenkovima. Vojnici su, izgleda, pogrešno procijenili situaciju, misleći da su ukrajinski tenkovi njihova oklopna vozila.

Pored toga, postoji mogućnost da su ruski vojnici smatrali da su tenkovi napušteni. Iako su se približili, uspjeli su izazvati katastrofu kada su pogođeni granatom od 30 kilograma sa tako male udaljenosti.

Preživjeli ruski vojnici

Izvori navode nevjerojatnu sreću za neke ruske vojnike koji su preživjeli napad. Neposredno nakon incidenta, uspjeli su pobjeći sa mjesta događaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -