Četvrtak, 21 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakKako pripremiti savršene pečene kestene kod kuće

Kako pripremiti savršene pečene kestene kod kuće

Zdravlje u svakom zalogaju

Kesten je ukusna i zdrava poslastica koja ne zahtijeva dodatne šećere. Na 100 grama, kesten sadrži 45 grama ugljikohidrata i osam grama vlakana. Ovi hranljivi sastojci čine kesten savršenim izborom za uživanje u zdravim grickalicama.

Jednostavna priprema

Priprema pečenih kestena kod kuće je vrlo jednostavna. Za to vam trebaju samo kesteni, voda i sol. Od kuhinjskih alata potrebni su vam šerpa, tepsija, papir za pečenje, oštar nož i kuhinjska krpa.

Prvi koraci u pripremi

Da biste dobili savršeno pečene kestene, prvo na sredini svakog kestena zarežite dvije linije u obliku slova križa. Ovo će olakšati njihovo guljenje nakon pečenja.

Kuhanje i pečenje

U šerpu s ključalom vodom i malo soli stavite kestene da se kuhaju pet minuta. Sirove kestene koji isplivaju na površinu bacite, jer to ukazuje na prisustvo crva. Nakon kuhanja, kestene dobro osušite i rasporedite po tepsiji s papirom za pečenje, slikom zarezane strane okrenute prema gore.

Završni dodiri

Pecite kestene u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Kesteni su spremni kada se kora počne odvajati. Izvadite ih iz rerne, prekrijte krpom i ostavite 15 minuta da se odmore. Sada su gotovi za konzumiranje!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -