Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetErdoan poziva na embargo UN-a na oružje Izraelu

Erdoan poziva na embargo UN-a na oružje Izraelu

Uloga Turske u regionalnoj saradnji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan istakao je važnost embarga Ujedinjenih naroda (UN) na oružje Izraelu. Ova mjera bi, prema njegovim riječima, mogla efikasno zaustaviti izraelske vojne akcije. Erdoan je dao ovu izjavu tokom sastanka s ministrima vanjskih poslova Azerbejdžana, Armenije, Irana i Rusije u Istanbulu.

Platforma za regionalnu saradnju

Na sastanku Platforme za regionalnu saradnju Južnog Kavkaza, održanom u predsjedničkom uredu Dolmabahče, Erdoan je naglasio posvećenost Turske dijalogu kao načinu rješavanja regionalnih pitanja. Upozorio je da svaki dan bez prekida vatre dodatno povećava rizik od “šireg rata” u regiji.

Optužbe protiv Izraela

Erdoan je takođe optužio Izrael za izazivanje novih provokacija koja bi mogla dovesti do širenja sukoba. Sastanak je pružio priliku da se razmotre pitanja trajnog mira na Južnom Kavkazu, kao i druge regionalne i globalne teme.

Podrška mirovnim naporima

Predsjednik Turske izrazio je zadovoljstvo napretkom u postizanju trajnog mira između Azerbejdžana i Armenije. Njegova opservacija o institucionalizaciji Platforme naglašava potrebu za efikasnijim mehanizmima dijaloga u regionu.

Završne misli

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan takođe je prisustvovao sastanku, koji je bio značajan za jačanje regionalne saradnje. Erdoanova inicijativa o embargu na oružje mogla bi otvoriti nova vrata za mirovne pregovore na južnom Kavkazu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -