Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaZašto smanjenje unosa alkohola može donijeti brojne zdravstvene prednosti?

Zašto smanjenje unosa alkohola može donijeti brojne zdravstvene prednosti?

Alkohol i porodična okupljanja

Prema anketi Harris Poll, 50 posto odraslih smatra da alkohol igra veliku ulogu u porodičnim okupljanjima. Zanimljivo je da 16 posto ispitanika priznaje da unašaju više alkohola tokom praznika nego u bilo kojem drugom periodu godine.

Efekti smanjenja alkohola na tijelo

Terapijska dijetetičarka u Centru za zdravlje “Fuqua”, Lena Beal, ističe pozitivne promjene koje se događaju nakon smanjenja unosa alkohola. Često, alkohol ne doprinosi našoj ishrani na značajan način. Naprotiv, može povećati naš dnevni unos kalorija.

Gubitak težine

Prema Beal, kada osoba konzumira alkohol, obično se odlučuje za niskokalorične obroke. Međutim, rijetko se to događa, pa se često unose veće količine kalorija nego što je planirano. Izbacivanjem alkohola iz ishrane, možete smanjiti unos dodatnih kalorija. To može dovesti do gubitka suvišnih kilograma.

Druge prednosti izbacivanja alkohola

Pored gubitka težine, postoje i druge prednosti. Na primjer, konzumiranje samo pola kašike maslinovog ulja može smanjiti rizik od demencije. To pokazuje koliko su zdrave alternative korisne za naše tijelo.

Smanjenje konzumacije alkohola može znatno poboljšati vaše zdravlje na više načina. Razmislite o svojim prazničnim navikama i potencijalnim promjenama koje možete napraviti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -