Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIstraga o Izraelskoj jedinici zbog navodnih zločina nad civilima

Istraga o Izraelskoj jedinici zbog navodnih zločina nad civilima

Fokus na belgijskog vojnika iz snajperske jedinice

Ured federalnog tužitelja potvrdio je da se istraga usmjerava na belgijskog pripadnika elitne izraelske vojske. Ovaj muškarac, koji je dvojni belgijsko-izraelski državljanin, ima dvadesete godine i dolazi iz briselske općine Uccle. Trenutno služi u snajperskoj jedinici “Refaim”.

Novi detalji o jedinici “Refaim”

Snajperska jedinica “Refaim” aktivna je u Pojasu Gaze od oktobra 2023. godine. Prema izvorima, ona se sastoji od 21 člana, uključujući tri Amerikanca, dva Francuza, Nijemca, Italijana i Belgijanca koji je pod istragom.

Istraga uslijed navoda o brutalnosti

Belgijska istraga, koja je zvanično pokrenuta u srijedu, rezultat je istraživanja palestinskog novinara Younisa Tirawija. Tirawi, saradnik Bellingcata, optužuje jedinicu Refaim za “brutalno pogubljenje nenaoružanih civila”.

Izjave o kršenju humanitarnih prava

Tirawi je otkrio da je dobio informacije od američkog vojnika, koji je tvrdio da je jedinica pucala na civile bez ikakve opasnosti. Ove informacije pokreću dodatna pitanja o pravilima angažovanja vojske.

Reakcije belgijskih vlasti

Belgijski ministar pravosuđa Paul Van Tigchelt istakao je važnost istrage. “Izrael ima pravo na samoodbranu, ali mora poštovati međunarodno humanitarno pravo”, naglasio je tokom obraćanja belgijskom parlamentu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -