Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetMiriam Adelson donirala 100 miliona dolara Trampovoj kampanji

Miriam Adelson donirala 100 miliona dolara Trampovoj kampanji

Miriam Adelson i njena donacija

Miriam Adelson, poznata po svojim velikim donacijama, donirala je 100 miliona dolara kampanji Donalda Trampa. Ova tačka zasjenila je čak i donaciju Ilona Maska, koji je donirao 75 miliona dolara. Ova informacija potvrđena je kroz objave podnesene Saveznom izbornom povjerenstvu.

Finansijerka izraelske politike

Adelson je istaknuta finansijerka proizraelske politike, što predstavlja nasljeđe njenog pokojnog supruga Šeldona Adelsona, kasinovog magnata. Porodica Adelson već godinama se pokazuje kao jedan od najznačajnijih financijskih izvora za kampanje republikanskih kandidata.

Podrška Donaldu Trampu

Miriam je srčano podržavala Donalda Trampa na prethodna tri opća izbora. Njena neto vrijednost procijenjena je na oko 35 milijardi dolara, prema navodima “Times of Israel”.

Utjecaj na američku politiku

Ukoliko Tramp ponovno pobijedi, Adelson bi mogla imati ključnu ulogu u oblikovanju američke politike glede izraelsko-palestinskog sukoba.

Preseljenje ambasade

Ona i njen suprug su 2017. godine značajno uticali na Trampovu odluku o preseljenju Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jeruzalem. Također, Miriam je rođena u Tel Avivu i služila je kao časnica u izraelskoj vojsci.

Vlasnica vodećih novina

Miriam Adelson je takođe vlasnica najvećih novina u Izraelu, “Israel Hayom”. Njen uticaj na medije i politiku nastavlja da raste, a donacije prilagođavaju politički pejzaž SAD-a.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -