Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSmrt vođe Hamasa: Poruke otpora i odlučnosti

Smrt vođe Hamasa: Poruke otpora i odlučnosti

Tragedija za Hamas

Yahija Al Sinwar, jedan od ključnih vođa Hamasa, izgubio je život u sukobima na okupiranim teritorijama. Al Sinwar je bio poznat kao glavni pregovarač u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju zarobljenika. Njegova smrt izazvala je snažne reakcije unutar pokreta.

Poruka Al Hayye

Osim što je izražavao tugu, Al Hayya je istakao da će Sinwarova smrt ojačati Hamas. “Umro je kao heroj mučenik, sukobljavajući se s okupatorskom vojskom”, naglasio je. Al Hayya je dodao i da 101 zarobljenik koji su još uvijek u njegovim rukama neće biti oslobođeni dok agresija ne prestane.

Održavanje otpora

Basem Naim, visoki zvaničnik Hamasa, rekao je za Agence France-Presse (AFP) da se ubistvom vođa ne može slomiti pokret. “Hamas je oslobodilački pokret koji vode ljudi koji traže slobodu i dostojanstvo”, istakao je Naim. On je naglasio da je, unatoč gubicima, Hamas uvijek postajao jači.

Poruke budućim generacijama

Naim je objasnio da su vođe Hamasa postale uzori i inspiracija budućim generacijama, koje će nastaviti njihov put. “Izrael vjeruje da ubistvo vođa znači kraj pokreta, ali istina je suprotna”, zaključio je.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -