Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSportNogometVatikan na putu ka evropskim nogometnim kvalifikacijama

Vatikan na putu ka evropskim nogometnim kvalifikacijama

Male šanse, velike ambicije

Vatikan, poznat kao papinska država, ima samo 900 stanovnika, ali velike nogometne ambicije. Nedavno su zatražili prijem u UEFA-u kako bi postali dio evropskih kvalifikacija. Ova odlučnost može ih dovesti do susreta sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Prijateljski meč u Njemačkoj

Vatikanska nogometna reprezentacija, koja se sastoji od poštara, službenika i portira, nedavno je odigrala prijateljsku utakmicu protiv KSV Johannisthal. Ovaj meč je bio važan korak u promociji vatikanskog nogometa.

Proslava 50 godina postojanja

Udruženje nogometaša Vatikana proslavilo je 2022. godine 50 godina postojanja. Sada je potrebno osnovati nogometni savez kako bi se formalizovali njihovi napori prema UEFA-i. Ideja o tome pokrenuta je 2020. godine, kada je predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin, posjetio Papu Franju.

Istorijska utakmica i veliki porazi

Vatikan ima bogatu historiju u nogometu, s prvom utakmicom odigranom 1985. godine protiv austrijskih novinara. Jedan od najzapaženijih mečeva bio je 2016. godine protiv Borussije Mönchengladbach, gdje su izgubili rezultatom 21:4. Ovi trenuci potvrđuju ljubav prema igri, bez obzira na ishod.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -