Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHamas se može obnoviti i nakon Sinwarove smrti, tvrdi izraelski stručnjak

Hamas se može obnoviti i nakon Sinwarove smrti, tvrdi izraelski stručnjak

Stručnjak za Hamas iznosi svoje stavove

Guy Aviad, izraelski istraživač i stručnjak za Hamas, iznio je svoje mišljenje o mogućnostima te organizacije. Prema njegovim riječima, Hamas će se moći obnoviti, čak i bez vođstva Yahyje Sinwara. Sinwar je bio značajna figura, ali samo jedan od mnogih u dugotrajnoj borbi između Izraela i Palestinaca.

Hiljade naoružanih ljudi u Gazi

Aviad ističe da u Gazi postoji veliki broj naoružanih ljudi. Mnogi od njih su se pridružili Hamasa ili drugim militantnim organizacijama. Prema njegovim riječima, ovi pokreti organizacija su poput feniksa. Oni se stalno rađaju iznova, prilagođavaju se i razvijaju se s vremenom.

Struktura Hamasa i njegovi kapaciteti

Aviad naglašava da je značajan deo Hamasa bio uspostavljen dok je Sinwar bio u izraelskim zatvorima. Uprkos gubicima, inostrani aparati Hamasa nisu pogođeni, a kancelarija u Pojasu Gaze ostaje netaknuta. Finansijski aspekti organizacije također su ostali stabilni.

Logistika i infrastruktura Hamasa

On je također ukazao na to da su svi logistički i strateški aparati Hamasa izvan Gaze i dalje potpuno funkcionalni. Ovo omogućava organizaciji da obnovi svoje kapacitete u srednjem i dugom roku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -