Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHamas ostaje u rukama novih lidera uprkos tvrdnjama Izraela

Hamas ostaje u rukama novih lidera uprkos tvrdnjama Izraela

Iako Izrael tvrdi da je Hamas izgubio rukovodstvo nakon ubistva Yahye Sinwara, stvarnost je drugačija. Na području Gaze, kao i van nje, ostalo je nekoliko ključnih pojedinaca koji bi mogli preuzeti vođenje ove organizacije.

Muhammed Sinwar kao potencijalni lider

Jedan od najozbiljnijih kandidata za vođenje Hamasa je Muhammed Sinwar, brat ubijenog Yahye. Izraelske trupe već sprovode intenzivne akcije kako bi ga locirali. Muhammed je bio jedan od glavnih donosioca odluka u Pojasu Gaze.

Ranije je služio kao komandant brigade u Khan Yunisu i bio je uključen u otmicu izraelskog vojnika Gilada Shalita 2006. godine. Dokumenti izraelskih Oružanih snaga, objavljeni u decembru 2023, otkrivaju da je vodio projekat izgradnje tunela u sjevernom dijelu Gaze.

Drugi mogući naslednik: Muhammad Shabana

Još jedan značajan vojni lider u Gazi je Muhammad Shabana. On je zapovjednik vojne brigade Rafah i jedan od rijetkih vojnika koji su ostali aktivni u Gazi. U oktobru su mu ubijena dvojica sinova, a u maju su pokušali ubiti i njega, no preživio je napad.

Ove informacije ukazuju na to da Hamas, uprkos izazovima, ima strukturu koja može odgovoriti na trenutne prijetnje. S obzirom na terensku podršku i strategije, teško je očekivati da će Hamas brzo nestati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -