Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHezbolah Najavljuje Eskalaciju Sukoba Uzarkom Izraela Nakon Ubistva Vođe Hamasa

Hezbolah Najavljuje Eskalaciju Sukoba Uzarkom Izraela Nakon Ubistva Vođe Hamasa

Hezbolah i nova faza sukoba

Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je u petak da prelazi u novu i eskalirajuću fazu u ratu protiv Izraela. Ova najava dolazi nakon ubistva vođe Hamasa, Jahje Sinvara, koji je bio ključna figura u sukobu u Gazi.

Ubistvo Jamaha Sinvara

Sinvar je ubijen tokom vojne operacije izraelskih snaga u srijedu. Njegovo ubistvo predstavlja značajan događaj u trenutnom sukobu, koji traje već godinu dana. Organizovao je napad 7. oktobra 2023. godine, koji je pokrenuo eskalaciju sukoba u regionu.

Reakcije zapadnih lidera

Zapadni lideri su ukazali da Sinvarova smrt može biti prilika zaokret u sukobu. Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da rat neće stati sve dok se ne vrate taoci koje su uhvatili militanti Hamasa.

U svojoj video izjavi, Netanjahu je poručio da su “poravnali račune” i da će nastaviti sa operacijama dok svi taoci ne budu sigurni. Naglasio je važnost ovog trenutka u ratu i potrebu za nastavkom borbe.

Sinvarova uloga unutar Hamasa

Jahja Sinvar je postao generalni vođa Hamasa nakon ubistva političkog šefa Ismaila Hanijeha u Teheranu. Vjeruje se da se sakrivao u složenom sistema tunela koje je Hamas izgradio u Gazi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -