Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisŠtrajk upozorenja: Započeo proces pregovaranja o radnim uslovima u Njemačkoj

Štrajk upozorenja: Započeo proces pregovaranja o radnim uslovima u Njemačkoj

Aktuelni štrajk upozorenja

Predstavnici sindikata najavili su štrajk upozorenja koji će uticati na 10.000 zaposlenih. Nedostatak gotovine mogao bi se osjetiti u narednim danima. Ova akcija predstavlja prvi korak u protestovanju zbog loših radnih uslova.

Nastavak pregovora u Minhenu

Pregovori između poslodavaca i sindikalista planirani su za sutra u Minhenu. Sindikat traži unapređenje uslova rada, te se nadaju da će pregovori rezultirati pozitivnim promjenama.

Završetak štrajka

Štrajk upozorenja će trajati do sutra u 23:59 sati. Iako vikend donosi neradne dane, očekuje se da će efekti štrajka trajati i do sredine sljedeće sedmice. Normalizacija situacije može potrajati još dan ili dva.

Zahtjevi sindikata

Sindikat postavlja nekoliko bitnih zahtjeva. Oni uključuju jedinstveni regres za godišnji odmor i božićnicu od polovine mjesečne bruto plate. Također, traže godišnji odmor u trajanju od 31 dan.

Za zaposlene u saveznim pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Donja Saksonija, sindikat traži značajno povećanje satnice – na 23 eura. Ovi zahtjevi ukazuju na težak položaj radnika u ovom sektoru, prenosi portal tagesschau.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -