Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetGlobalni plan zelenog razvoja: Kineski odgovor na izazove

Globalni plan zelenog razvoja: Kineski odgovor na izazove

Šta je Kineski zeleni Marshallov plan?

Na nedavnom međunarodnom simpoziju u Hangzhou, predstavljen je Globalni plan zelenog razvoja juga. Ovaj prijedlog, poznat i kao Kineski zeleni Marshallov plan, ima tri ključna cilja. To su pomoć zemljama u razvoju, povećanje kineske potražnje i jačanje globalnog vodstva Kine.

Elektromobilnost i subvencije

Tokom rasprave, američka ministrica financija Janet Yellen istaknula je zabrinutosti o kineskom višku kapaciteta. Ove zabrinutosti se odnose na elektrovozila, litijeve baterije i solarne ploče. SAD su ubrzo nakon toga najavile carine na kineska električna vozila.

Pitanje prekapacitiranosti

Kineski stručnjaci tvrde da ne postoji prekapacitiranost ukoliko proizvodi pronalaze tržište. Međutim, prekapacitiranost se često definira kao stanje kada ponuda nadmašuje potražnju. Kineska ekonomija, nakon reformi 70-ih, suočava se s izazovima viška kapaciteta.

Subvencije i tržišni odnosi

Američki i evropski zvaničnici ukazuju na državne subvencije koje kineskim proizvođačima omogućavaju konkurentne prednosti. Međutim, kineske subvencije su slične onima u drugim zemljama kao što su Norveška ili Njemačka.

Potreba za globalnom suradnjom

Kina ima značajne proizvodne kapacitete u sektoru zelene tehnologije. Međutim, suočava se s poteškoćama u razvijenim tržištima. Zemlje u razvoju također traže investicije u obnovljive izvore energije, a Kina može igrati ključnu ulogu u tome.

Potencijal za saradnju među državama

Brian Deese iz Bijele kuće spomenuo je “Marshallov plan za čistu energiju”. Saradnja između Kine i SAD-a mogla bi ubrzati globalnu tranziciju ka zelenoj energiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -