Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeNajnovijeOtvorenje izložbe "Zapisi" Edina Numankadića u Sarajevu

Otvorenje izložbe “Zapisi” Edina Numankadića u Sarajevu

Detalji izložbe

Izložba “Zapisi” umjetnika Edina Numankadića biće otvorena u petak, 18. oktobra 2024. godine, u 19:00 sati. Ova izložba će obuhvatiti nekoliko stotina radova iz ciklusa “Zapisi”, nastalih tokom posljednjih četrnaest godina. Posjetitelji će imati priliku da razgledaju izložbu do 6. novembra 2024. godine, radnim danima i subotom od 10:00 do 18:00 sati.

O Edinu Numankadiću

Edin Numankadić je jedan od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Završio je Pedagošku akademiju, Katedra za likovno obrazovanje u Sarajevu, a kasnije je studirao Historiju jugoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U svom radu, Numankadić se prvobitno izražavao kombinacijom bojenih polja, a kasnije je usvojio praksu “Objet trouvéa”.

Umjetnički doprinos

Numankadić je održao brojne samostalne izložbe i učestvovao na značajnim međunarodnim umjetničkim smotrama. Kao direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu i osnivač kolekcije Ars Aevi, značajno je doprinio bh. likovnoj umjetnosti. Član je ULUBiH-a od 1974. godine, izlagao je na oko 50 samostalnih i preko 350 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više nagrada, uključujući Šestoaprilski orden grada Sarajeva.

Pokloni i kolekcije

Zbirka umjetničkih djela Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića obogaćena je sa 29 radova Edina Numankadića 2017. godine. Umjetnik je poklonio 24 slike iz ciklusa “Tragovi” i “Zapisi”, kao i 5 asamblaža iz ciklusa “Kutije”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -