Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetVon der Leyen naglašava hitnost rješavanja migrantske krize u EU

Von der Leyen naglašava hitnost rješavanja migrantske krize u EU

Otvaranje prihvatnih centara u Albaniji

Komisija Evropske unije, pod vođstvom Ursule von der Leyen, izjavila je nedavno da je Italija otvorila dva nova prihvatna centra za migrante u Albaniji. Ova odluka je izazvala razne reakcije unutar EU. Von der Leyen je pohvalila države članice koje su prepoznale važnost rješavanja migrantskog problema.

Nedovoljni deportacijski procesi

U svom pismu, von der Leyen je istaknula zabrinjavajući podatak da samo 20 posto migranata koji nemaju pravo ostanka u EU biva deportirano. Ovaj broj, prema njenim riječima, “nije dovoljan” za osiguranje pravnog poretka unutar Unije.

Rizik od preseljenja migranata

Von der Leyen je također napomenula da većina ovih migranata često odlazi u druge zemlje EU, što dodatno otežava provođenje odluka o njihovom statusu. Ovim postupcima krše se zakoni EU, što stvara dodatne komplikacije u upravljanju migrantima.

Konzervativni pristup migrantskoj politici

Analitičari ističu da je von der Leyenov pristup migrantskoj politici znak da će njen drugi mandat biti usmjeren prema idejama desnih političkih opcija. Ovaj potez može biti pokušaj konzervativnih stranaka da privuku glasove od ekstremno desnih partija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -