Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzrael planira akciju protiv Irana pod vodstvom premijera Netanjahua

Izrael planira akciju protiv Irana pod vodstvom premijera Netanjahua

Izraelski zvaničnici potvrdili su da je premijer Benjamin Netanjahu odobrio ciljeve za napad na Iran. Ovaj plan dolazi kao odgovor na iznenadni napad iz Irana 1. oktobra. Tada je na teritoriju Izraela ispaljeno više od 200 projektila, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost.

Planirane mete napada

Prema informacijama koje je objavio “ABC News”, premijer Netanjahu odobrio je set ciljeva. Ipak, detalji o tim ciljevima još nisu objavljeni. Neimenovani izvor je naglasio da ne možemo pretpostaviti da će se fokusirati isključivo na vojne ciljeve. Vremenski okvir za napad također nije preciziran, što dodatno pojačava tenzije u regionu.

Reakcija američke administracije

Ranije je Bajdenova administracija dobila uvjerenje da izraelska vojska neće napadati nuklearna ili naftna nalazišta u Iranu. Međutim, američki zvaničnici su upozorili da ta obećanja ne predstavljaju “čeličnu” garanciju. Ova situacija stvara dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu, posebno s obzirom na današnje napetosti u odnosima između Izraela i Irana.

Očekuje se da će ove vijesti uticati na geopolitičku situaciju u regiji te će dodatno zakomplicirati odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -