Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPotencijalni Izazovi Liberalno Demokratske Partije u Japanu

Potencijalni Izazovi Liberalno Demokratske Partije u Japanu

Izvještaj o Izborima

Prema informacijama listu Nikkei, Liberalno demokratska partija (LDP) možda neće dostići potrebnih 233 mjesta za punu većinu u donjem domu, koji broji 465 članova. Ova stranka ima punu kontrolu nad domom otkako se vratila na vlast 2012. godine, nakon tri godine opozicije.

Oslanjanje na Koalicione Partnere

Vlada premijera Shigerua Ishibe već ovisi o Komeitu za postizanje većine u gornjem domu. Ukoliko LDP nastavi da se oslanja na Komeita, to bi moglo značajno utjecati na političku dinamiku u zemlji. Komeito je podržan od najveće budističke laičke organizacije u Japanu, što im daje dodatnu težinu u procesima donošenja odluka.

Političke Pobjede i Izazovi

Michael Cucek, profesor politologije na Univerzitetu Temple u Tokiju, vjeruje da će LDP i Komeito uspjeti da dođu do potrebne većine. Međutim, ako se LDP oslanja na Komeita, to može otežati usvajanje određenih sigurnosnih politika koje LDP želi implementirati.

Ograničenja Komeita

Komeito je historijski bio skeptičan prema nekim od LDP-ovih sigurnosnih mjera. Posebno se protive jačanju vojnog kapaciteta Japana, uključujući pitanja vezana za izvoz oružja. Ova situacija može dodatno zakomplikovati odnose između ovih koalicionih partnera.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -