Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBivši sigurnosni dužnosnik Meksika osuđen na 38 godina zbog korupcije

Bivši sigurnosni dužnosnik Meksika osuđen na 38 godina zbog korupcije

Genaro Garcia Luna osuđen za pomaganje narko kartelima

Bivši najviši sigurnosni dužnosnik Meksika, Genaro Garcia Luna, osuđen je na 38 godina zatvora. Ova presuda donijeta je u američkom saveznom sudu u Brooklynu. Garciji Luni je suđeno zbog korupcije i pomaganja narko kartelu Sinaloa, kojem je trebao suprotstaviti.

Osnovne informacije o suđenju

Genaro Garcia Luna je, tokom svoje karijere, primao milione dolara mita. Ove aktivnosti su omogućile narko kartelu Sinaloa da krijumčari ogromne količine kokaina u Sjedinjene Države. Okružni sudija Brian Cogan donio je presudu na temelju dokaza prikupljenih tokom suđenja koje je trajalo mjesec dana.

Kazna i posljedice presude

Garcia Luna je osuđen na 460 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od dva miliona dolara. Tužioci su tražili doživotnu kaznu, tvrdeći da je njegov zločin imao ozbiljne posljedice. Vlasti su naveli da je ovaj slučaj ukazao na duboku korupciju u meksičkoj vladi.

Reakcija američkog tužioca

Američki tužilac Breon Peace ocijenio je presudu kao značajan korak ka pravdi. Ukazao je na to da je Garcia Luna izdao povjerenje javnosti. Njegove aktivnosti su dovele do smrtonosnog uvoza narkotika i povećanog nasilja u Meksiku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -