Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAmerički napadi na Hute: Demonstracija vojne moći u Crvenom moru

Američki napadi na Hute: Demonstracija vojne moći u Crvenom moru

Napad na objektima Huta

Prema izjavama tri dužnosnika američke odbrane za CNN, napad je izvršen na objekte sa naprednim oružjem. Ovo oružje je korišteno za gađanje vojnih i civilnih brodova u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Strateška upotreba B-2 Spirit

Ministar odbrane, Lloyd Austin, istakao je da je ovaj napad pokazao sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da gađaju ciljeve duboko zakopane ili utvrđene. Upotreba B-2 Spirit nevidljivih bombardera naglašava kako SAD mogu djelovati globalno, bilo kada i bilo gdje.

Prvi napad na Hute

Ovaj napad predstavlja prvi put da su SAD koristile strateški nevidljivi bombarder protiv Huta u Jemenu. B-2 je značajno veća platforma od prethodno korištenih borbenih aviona, što omogućava nošenje većih tereta bombi.

Povod za napad

Austin je napade odobrio na zahtjev predsjednika Joea Bidena. Cilj je bio dodatno degradirati vojnu sposobnost Huta nakon višemjesečnih napada na američka i međunarodna plovila.

Konstantne prijetnje u regiji

Ministar odbrane izjavio je da će SAD nastaviti djelovati protiv nezakonitih napada Huta. Ovaj napad dolazi u vrijeme velike napetosti u regiji, s očekivanim odgovorom Izraela na nedavne raketne napade Irana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -